I björk, med skiva i skånsk vångagranit.

Både björk och björn finns i Sverige, men endast graniten är inhemsk.

 

Svensk al från Baltikum till blindträ. Vältorkad al rör sig minimalt.

Sapelimahogny (Västafrika) till spärrfanèr är onödigt dyrt, men fungerar lika bra som det billigare gabonfanèret när det finns på hyllan.

Svensk björk från Finland. Svenskt timmer fungerar i bästa fall till byggnadsvirke, men blir vanligen massaved och björk är sly som ska bort. Jodå, det finns enstaka undantag, men volymen är minimal, gärna några meter längs med vägarna för syns skull.

En cirkel mauserbjörk fälls in där handtagen ska vara.

Svensk masurbjörk från Finland, fanèrskuret (svarvat) i Tyskland

Mönsterpassning i fanèret kräver viss precision.

Kombinationen ”franska lådbottnar” och teleskopskenor som döljs, är en utmaning.

Svensk skogsindustri sågar bokstavligen av den gren de sitter på. Trädplantering är mycket långsiktigt, minst 140 år, inte 70.

Den svenska skogsarealen har ökat från 56 till 70 procent på 60 år. Men mycket är kala ytor med små barrplantor.

 

Och knappt något duger till möbler. Lövträdsbristen har även blivit ett miljöproblem, då skogar ersatts av monoplantager, en ordning som svenskt skogsfolk med friskt mod exporterade till andra länder under 70- och 80-talet.

Vi har fått många fler träd, men de avverkas redan som halvvuxna, därför kan moderna sågverk inte heller såga grovt timmer, om nu någon till äventyrs skulle hitta fullväxta träd.

Svenska möbler har inte vuxit här, inte tillverkats här, inte fakturerats här, men har i bästa fall ritats i Sverige

Finländarna gör inte bara världens bästa plywood av sina fina björkar, de odlar även masurbjörk.

Al, alm, ask, asp, bok, vitbok, ek, lind och lönn, var är ni, jag saknar er?

Norr om Dalälven, taigan med sin barrskog, söder därom lövskogsbältet. Ett avverkningsmoratorium och insamling av medel i skolklasser. Rädda och plantera lövträd som kolsänka. Skogsindustrin får göra som varvs- och teko-do, återkomma 70 år senare.

Då skåpets djup är litet, blir lådorna grunda och skulle lätt hamna utanför, har därför här kompletterat med kullagerskenor. Ny och gammal teknik blandas.

Möbler och hus är inga förbrukningsvaror, som regelbundet kasseras, utan ska utformas för längsta möjliga livslängd, med enkelt underhåll. Det ska vara ångestskapande att kasta och lägga pengar på billigt skräp.

 

Jakaranda från Brasilien, ett bra odlingsalternativ till palmolja.

Regnskogsträ från februari 1947, bearbetade 2023 och alltså osäljbart. Jakaranda får inte säljas, men palmolja går bra. De konkurrerar om samma utrymme i djungeln.

Antikundantaget innebär att du kan få sälja föremål bearbetade före den 3 mars 1947.          https://jordbruksverket.se/djur/hotade-djur-och-produkter-av-hotade-djur—cites/mobler-och-foremal-av-hotade-traslag-och-hotade-djurarter

Stort köksskåp, i björk och masurbjörk med lite intarsia och en tunn jakarandalist närmast glaset som har en blästrad dekor. Lägg märke till att solen och tiden tar ut sin rätt på träet. Ljusa träslag mörknar med åren medan mörka blir ljusare trots uv-filter i lacken. I det här fallet har den flammiga björken blivit mer framträdande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.