Publicerad 2024-05-29 Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
SVAR PÅ INSÄNDARE. Väljare bör förhålla sig till samtiden genom att bland annat ifrågasätta sina egna åsikter. Det är välgörande att svenskar i allmänhet inte dyrkar sin politiker och att partitroheten är flyktig, skriver Rickard Nordström.
När Anders Jonsson skriver att Liberalerna aldrig kommer att få hans röst, påminner det mycket om Socialdemokraternas storhetstid, då man ofta kunde höra: ”Jag är socialdemokrat, har alltid varit socialdemokrat och kommer alltid att vara socialdemokrat.” En kategorisk beskrivning av att politik är något statiskt – oföränderligt – som är hugget i sten, och att människor en gång för alla bestämmer vad som är rätt och fel och stannar vid det.
De som numera uttrycker sin hållning, framhåller nästan alltid att den är liberal. Det är inte bara högerfolk som säger sig vara liberala. Även socialister vurmar för det liberala. Nu kan man till och med höra gamla kommunister säga: ”Jovisst, socialist – fast egentligen är jag socialliberal.” För i alla fall de små, minst lönsamma privata företagen, ska få förbli i privat ägo, även i Vänsterpartiets Sverige.
Den tysta rörelsen är de som inte vill ha någon rörelse alls, eller möjligt en bakåtrörelse, men samtidigt vill röra om i grytan så allt blir en enda röra, för nästan allt är fel och det är andra som gjort fel. Den tysta rörelsen får många röster, för alla vet något i samhället som inte fungerar och det har liberaler orsakat.
Men mest av allt vill alla rädda världen från miljöhot, fast med liberala metoder, som inte har menlig inverkan på livet. Åtminstone sju av riksdagens partier säger sig ha ett liberalt förhållningssätt till politiska beslut visavi befolkningen. Så det har blivit trångt i det liberala fältet när världssocialismen gått på pumpen samtidigt som antalet politiska partier blivit fler, inte färre.
Nog för att det finns delar i de gamla ideologierna som kan vara relevanta i alla tider. Men i huvudsak handlar politik om att greppa framtiden på bästa sätt, samtidigt som väljare bör förhålla sig till samtiden genom att bland annat ifrågasätta sina åsikter.
Det är mycket välgörande att svenskar i allmänhet inte dyrkar sin politiker och att partitroheten är flyktig.