Publicerad 2024-05-15 Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
SVAR PÅ INSÄNDARE. Det är orimligt att det saknas svenskvuxet trä till möbler som tillverkas i Sverige. För att bevara träd tills de är fullvuxna efter 70 år krävs ett införande av stränga regler för att få lov att avverka, skriver möbelformgivaren Rickard Nordström.
År 1960, när Sverige till 56 procent skogbevuxet, kunde skogsindustrin förse stora delar av möbelindustrin med virke, även om ädelträimporten också var omfattande. Med alla föryngringsytor och nyplanteringar uppges skogsytan numera till över 70 procent.
Ändå finns inte svenskvuxet trä till möbler och inredning. Allt sådant trä med svenskklingande namn kommer från östeuropa. I dessa länder skövlas lövträd i ett rasande tempo för att möblera världen – möbler som efter några år är förbrukade och ersatta.
Svensk skogsindustri är designad för en kort omloppstid på cirka 70 år, alltså på många håll i landet halvvuxna träd. Fullvuxna träd på 70 till 80 centimeters diameter klarar skördare och sågverk inte av att hantera.
Odlingen är anpassad efter maskinparken i stället för tvärtom. Genom att enbart rikta in sig på i första hand fibermaterial (spill) och i andra hand byggnadsvirke har all form av kvalitetsvirke, alltså lövträ och kärnfura, fasats ut.
Restprodukten från den kortlivade pappersmassan ger den så hett eftertraktade talloljan, som används till HVO i dieseln, alltså det som Sverige under rubriken reduktionsplikt till helt nyligen överkonsumerat till förfång för resten av världen. Vi använde en tredjedel av världsproduktionen.
I den bästa av världar kan man kombinera produktionsskog med människans olika behov av olika material, skog som kolsänka där träd tillåts stå länge – och sedan användas under många år innan destruktion – samt skog som rekreationsplats. Lika lite som våra skogar ska vara en museal fornlämning som lämnas åt sitt öde ska skogarna användas likt jordbruksmark med steril enkultursgröda.
För att få lagom mångfald krävs regleringar i stil med vad flera kommuner redan har på tomtägare, alltså stränga regler för att få lov att avverka.