Publicerad 2024-01-10 i DN
INSÄNDARE. Ledande politiker säger till skillnaden från 1939 inte att vår beredskap är god, utan att vi ska göra oss beredda. Vi vet att den överraskade klarar krig sämre än förberedda, skriver Rickard Nordström
DN:s politikkommentator Tomas Ramberg beskriver på ett föredömligt vis hur kort det politiska minnet är, vilket vi i dagarna även blivit påminda om efter Folk och Försvars konferens i Sälen.
I 1925 års försvarsbeslut fastslogs att det aldrig mer skulle bli krig eftersom hotet från Ryssland och Tyskland var borta. 14 år senare när nedrustningen var klar proklamerade Per Albin Hansson att vår beredskap var god. Vid Kubakrisen 1962 hade vi däremot god beredskap. Men trots det blev tillströmningen till frivilligorganisationerna rekordstor.
När jag några år senare anslöt till en av försvarets frivilligorganisationer kunde jag konstatera att Tornedalen, Värmland, Gotland och Skåne var överrepresenterade. Minnet hade då ännu inte falnat där. Men det skulle det göra och alla blev rörande överens om att försvaret var en onödig utgift.
Skillnaden mot 1939 är att statsminister Ulf Kristersson (M) och oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) inte säger att vår beredskap är god, utan att vi ska göra oss beredda. Oavsett om kriget kommer eller inte slipper man då ett hånfullt eftermäle.
Lärdomen alla bör göra är att försvarsviljan inte styrs av den goda viljan, utan av avståndet till kriget och att den överraskade klarar sig sämre än den förberedda.